Eat Green

  • Mikrozelenja kao hrana a ne dekoracija

    by Sergej Lugovic Mikrozelenja kao hrana a ne dekoracija

    Par primjera pripreme jela u kojima se koristi mikrozelenje. Osim kao dekoracije, koju viđamo na dnevnoj bazi po restoranima, mikrozelenje se može i integrirati u jela. Tako ne samo da jela postaju super, zbog nutritivnih vrijednosti mikrozelenja, a ugostitelj na njima i zarađuje. Što i je ključna razlika od situacije kada se koriste kao dekoracija, te su tada samo trošak. Uz neke prijedloge izabrali smo i linkove na recepte koji mogu poslužiti kao ideja.

  • Upoznajte se s mirkozelenjem

    by Sergej Lugovic Upoznajte se s mirkozelenjem

    Microgreensi su mladi izdanci povrtnih, ratarskih, začinskih i ljekovitih biljnih vrsta intenzivnog okusa i visokih nutritivnih vrijednosti. Koriste se kao jestive dekoracije, u umacima, salatama, ribljim i mesnim jelima, smoothijima i juhama. Dodatak su uravnoteženoj prehrani te korisni su u prevenciji pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta. Konzumiraju se u svježem stanju te kao takvi zadržavaju visok udio aminokiselina, antioksidansa, fenola, vitamina, minerala i vlakana. Microgreensi sadrže 40-60 puta više vitaminima A, C, E i K nego isto povrće u tehnološkoj zrelosti. Biljke u ovoj fenofazi rasta sadrže veću količinu hranjivih tvari nego odrasle biljke. Smatraju se fukcionalnom hranom jer pozitivno utječu na zdravlje i umanjuju rizik od nastanka bolesti.

  • Food data kao poddisciplina Big Data – Od stola do polja u kontekstu OPG-a

    by Sergej Lugovic Food data kao poddisciplina Big Data – Od stola do polja u kontekstu OPG-a

    Trenutno se često čuje o procesu koji se bavi plasmanom hrane od polja do stola. Međutim postoji i alternativa tom procesu. A ona je od stola do polja. Koja je razlika između ta dva pogleda na plasman hrane?

    Strašno to što o osobi s kojom jedemo možemo saznati skoro sve a o hrani koju jedemo skoro ništa...

  • Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (drugi dio)

    by Arsen Pavesic Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (drugi dio)
    Svrha Zaklade Rockefeller, privatne zaklade koju su, 1913. godine, osnovali američki poduzetnik John D. Rockefeller i njegov sin John D. Rockefeller ml., je promicanje dobrobiti čovječanstva diljem svijeta. A jedna od prioritetnih misija u promicanju dobrobiti čovječanstva, neupitno je promicanje zdravlja. Skriveni troškovi nastaju u javnom sektoru, privatnom sektoru, proizvodnji i potrošnji, no najveći dio odnosi se na troškove vezane uz zdravstvenu zaštitu i ekosustav. U grafičkom prikazu na naslovnici udio u izračunu od 2.1 bilijuna USD podijeljen je na 1.145 bilijuna USD za zdravstvenu zaštitu, 350 milijardi USD na sanaciju ekosustava, 445 milijarde USD na očuvanje biološke raznolikosti, 134 milijarde USD na poboljšanje kvalitete života i 21 milijarda dodatnih ekonomskih troškova.
  • Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (prvi dio)

    by Arsen Pavesic Analiza stvarnih troškova američkog prehrambenog sustava (prvi dio)
    Procijenjuje se kako su, tijekom 2019.god., američki potrošači potrošili 1.1 bilijun USD na hranu. Taj iznos uključuje troškove proizvodnje, prerade, veleprodaje i maloprodaje prehrambenih proizvoda. No u tom izračunu nema troškova zdravstvene skrbi za sve one kod kojih se razvije neko oboljenje vezano za prehranu. U tom iznosu nema ni troškova koji se odnose na  onečišćenje okoliša koje stvara prehrambena industrija, kao ni troškova sanacije biološke raznolikosti ili sanacije posljedica emisije stakleničkih plinova koja predstavlja glavni uzrok klimatskih promjena u svijetu. Kad sve ove stavke dodamo inicijalno, službenoj procjeni, dolazimo do ukupnog troška od 3.2 bilijuna USD ili tri puta više od prikazanog iznosa.